Przedsięwzięcie
„PCKZiU w Pucku kształci zawodowo w Europie”

Dziś p. Anna Zwierska-Dampc przeprowadziła przygotowanie kulturowe przed stażami w szwedzkim Malmö. Na wstępie opowiedziała o specyfice Szwecji, obowiązujących tam zasadach i tradycjach, a następnie uczniowie przedstawili przygotowane przez siebie przepisy na szwedzkie potrawy.

Czytaj więcej...

07 marca gościliśmy w naszej szkole panie prelegentki , pracownice Powiatowej Stacji Sanitarno Epidemiologicznej w Pucku, które bardzo ciekawie, klarownie przedstawiły młodzieży zasady profilaktyki HIV. Uczniowie 3 i 4 klas technikum z zainteresowaniem wysłuchali prelekcji.

Następnie chętni pracownicy PCKZiU, uczniowie szkoły mogli skorzystać z pomiaru ciśnienia tętniczego krwi, a także używając alkogogli przekonać się, jak nawet niewielka dawka alkoholu negatywnie wpływa na naszą koordynację ruchów, na spostrzegawczość i koncentrację uwagi. Spotkanie z paniami prelegentkami było kontynuacją działań podjętych w PCKZiU w ramach obchodów Światowego Dnia AIDS. Wydarzenie zorganizowały, czuwały nad bezpieczeństwem uczniów  Joanna Renusz, Alina Tomczyk

Czytaj więcej...

Zapraszamy 19 i 20 marca zgodnie z ustalonym harmonogramem wejść.
Osoby, które chciałyby przybyć indywidualnie, prosimy o zgłoszenie w sekretariacie szkoły.
Będziemy czekać na Was w czwartek o 13:00.

Do zobaczenia.

open

Z okazji Dnia Żołnierzy Niezłomnych podobnie jak w latach poprzednich, w tym roku 6 marca odbył się Bieg Tropem Wilczym, który upamiętnił bohaterskie postawy powojennego Podziemia Niepodległościowego. W biegu wzięło łącznie udział ponad 200
uczestników ze szkół ponadpodstawowych: I Liceum Ogólnokształcącego w Pucku, Liceum  Służb Mundurowych w Pucku, Powiatowego Zespołu Szkół w Kłaninie oraz gospodarze z Powiatowego Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pucku.


Było nieco pracy związanej z przygotowaniem trasy, oczyszczeniem terenu szkolnego jednak jak zawsze można było liczyć na niezawodne grono uczniów z PCKZiU. Punktualnie o godz. 12. uroczyście w prowadzono poczty sztandarowe wspomnianych szkół a także Pomorskiego Zrzeszenia LZS i historyczny po byłej im. Józefa Hallera w Rzucewie. Przy śpiewie hymnu państwowego wciągnięto flagę na maszt.

Czytaj więcej...

Nasi uczniowie uczestniczyli w wydarzeniu Hotelowe zawody - zostań gwiazdą hotelarstwa. Jest to  cykliczny event  edukacyjny, podczas którego młodzi adepci sztuki hotelarsko-gastronomicznej mogą zdobyć cenne  doświadczenie potrzebne w branży HoReCa.

Organizatorem jest Primavera Jastrzębia Góra.

Czytaj więcej...

 

Klasy 4 TL oraz 3 TL b wraz z opiekunami wzięły udział w wykładach i warsztatach przygotowanych przez specjalistów z Wyższej Szkoły Administracji i Biznesu w Gdyni.

Nasza partnerska uczelnia dba o kontakt z naszą szkołą i często oferują nam spotkania edukacyjne.

Tym razem wysłuchaliśmy dwóch wykadów:
1. Innowacje – moda czy konieczność? – dr Justyna Szybska – Lewandowska
2. Psychologia emocji: Jak kontrolować swoje uczucia, by nie rządziły naszym życiem? – mgr Sylwia Modrzejewska

Teraz wiemy, jakie cechy powinien mieć innowator, czym jest innowacja i kreatywność, znamy techniki radzenia sobie z trudnymi emocjami. Jesteśmy zainteresowani kontynuowaniem spotkań na uczelni, ponieważ są interesujące i
poznawcze.

Czytaj więcej...

Klasy czwarte i trzecia kształcące się w kierunku TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH przećwiczyły, jak można urozmaicić walentynkowe menu kawiarniane.

Gratulujemy pomysłowości i zapraszamy do fotorelacji.

Czytaj więcej...

Fundacja Inspirujące Przykłady zaprosiła dziś uczniów klasy 3TM na warsztaty z kompetencji miękkich.

Po tych warsztatach 10 uczniów udało się do firmy Hydromega, zajmującej się projektowaniem i produkcją układów hydrauliki siłowej oraz automatyką przemysłową. Chłopcy nie tylko poznali firmę, ale też otrzymali zadanie zmontowania filtra powrotnego na podstawie otrzymanego rysunku technicznego. Spotkanie zakończyło się obiadem.

Pozostali uczniowie klasy 3 TM odwiedzili BCT - Baltic Container Terminal Gdynia, gdzie również zapoznali się z działalnością spółki. To spotkanie również zakończyło się posiłkiem.

6 lutego w ramach lekcji języka kaszubskiego klasa V TE wybrała się do Muzeum Ziemi Puckiej do Szpitalika. Uczniowie wzięli udział w lekcji muzealnej: „Pradzieje Ziemi Puckiej. Archeologia Kaszub” oraz w warsztatach, podczas których wykonali przepiękne bransoletki i kolczyki.

Uczniowie również zwiedzili Kamienicę Mieszczańską na Starym Rynku.

Czytaj więcej...

W naszej szkole odbyła się druga edycja KURSU BARMAŃSKIEGO. Profesjonalna wiedza i umiejętności Pana Krzysztofa Mięsiaka (BarCoctail), praktyczna nauka sztuki barmańskiej,duża dawka wiedzy w przemiłej atmosferze...

Pracownia obsługi konsumenta po raz kolejny przerodziła się w bar, a nasi uczniowie, nie tylko z kierunków gastronomicznych, zyskali umiejętności barmańskie. Zapraszamy do fotorelacji...

Czytaj więcej...

Klasa pierwsza kształcąca się w kierunku Technik żywienia i usług gastronomicznych brała udział w warsztatach kulinarnych w zakładzie gastronomicznym ORION KEBAB & PIZZA we Władysławowie.

Dzięki uprzejmości Pani Natalii Tumaniec młodzi adepci sztuki kulinarnej mieli okazję zapoznać się z kuchnią, zapleczem, magazynami i salą konsumencką. Sporządzali też pizzę, kebab i mieli okazję na merytoryczne dyskusje z właścicielką, szefem kuchni i managerką. Degustowaliśmy przepyszne pizze i kebaby, zostaliśmy też poczęstowani orzeźwiającą lemoniadą. Jako że u podstaw piramidy żywienia znajduje się aktywność fizyczna, wybraliśmy się  na lodowisko. Okazało się, że 1TŻ to wprawieni łyżwiarze.

Czytaj więcej...

Wczoraj zakończyliśmy Mistrzostwa Szkoły w Piłce Siatkowej w kategorii dziewcząt po wcześniejszym rozegraniu turnieju chłopców które miało miejsce w poprzednią środę 22.10.2025r.

Obie kategorie cieszyły się dużą popularnością wśród publiczności klas dopingujących swoich reprezentantów.

Czytaj więcej...