14 kwietnia odbył się finał akcji Pola Nadziei na Pomorzu. Nasi Wolontariusze pod opieką koordynatorki Aliny Tomczyk kwestowali pod pucką parafią św. Faustyny oraz po mszy wieczornej również pod pucką Farą.
Żółte żonkile zostały przygotowane pod okiem koordynatorek - Beaty Ziętarskiej i Joanny Antkowiak-Reglińskiej.
Serdecznie dziękujemy uczniom, którzy poświęcili swój wolny czas, by podjąć działania na rzecz hospicjów. Datki zebrane w Pucku wspomogą Puckie Hospicjum pw. św. Ojca Pio.
Dziękujemy!!!
Agnieszka Grucza-Tomkiewicz
Projekt
„PCKZiU w Pucku kształci zawodowo w Europie”
Przygotowania do stażu w Setúbal idą pełną parą. W ramach przygotowania językowego uczestnicy projektu piszą Europass CV w języku angielski dla pracodawców z Portugalii.
Więcej na stronie
https://erasmus.pckziu-puck.pl/wpis/przygotowania-jezykowe/
8 marca 2024r. w Rumi uczniowie naszej szkoły wzięli udział w rejonowych eliminacjach WOJEWÓDZKO-METROPOLITALNEGO KONKURSU BIBLIJNEGO im. Sługi Bożego Kardynała Augusta Hlonda i dwójka uczniów: Przemysław Henning uczeń klasy V TE oraz uczennica klasy IV TL Aleksandra Koy znaleźli się wśród finalistów Wojewódzko- Metropolitalnego Konkursu Biblijnego.
Przemkowi i Oli życzymy sukcesów na kolejnym etapie konkursu, który odbędzie się 11 maja 2024r. w Rumi.
Przygotowała:
Beata Ziętarska
Klasy 1 i 4 kształcące się w kierunku Technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyły w obchodach Światowego Dnia Zdrowia w Wyższej Szkole Zdrowia w Gdańsku. Uczniowie brali udział w prelekcji pt: Wsparcie mózgu-dieta i suplementacja, przeprowadzonym przez mgr Annę Podgórską – ekspertkę marki Health Labs Care. (rola zdrowej diety we wspieraniu funkcji mózgu, skuteczność funkcji mózgu, dieta i suplementacja w prewencji zaburzeń neurologicznych)
W dniu 15.03.2024 roku odbył się IX OGÓLNOPOLSKI KONKURS Z JĘZYKA NIEMIECKIEGO "TURBOLANDESKUNDE - DIE SCHWEIZ" - etap szkolny, w którym wzięło udział 10 zespołów 3-osobowych.
Najwyższą liczbę punktów z testu otrzymała drużyna z klasy 2TP w składzie: Antoni Bartosik, Przemysław Ciesielski i Michał Wiszniewski. Gratulujemy!
Wszystkim uczestnikom serdecznie dziękujemy za tak liczne przybycie i chęć sprawdzenia swojej wiedzy na temat kraju niemieckojęzycznego.
Zapraszamy do kolejnej edycji w przyszłym roku !!!
DZIĘKUJEMY
Uczniowie klas gastronomicznych naszej szkoły, na zaproszenie Pani Aliny Merchel, brali udział w obsłudze gastronomicznej DNIA KOBIET w PRZYSTANI PRZY MOLO MECHELINKI. Młodzi adepci sztuki kulinarnej, pod czujnym okiem Pani Klaudii Janus - Głogowskiej przygotowywali a następnie serwowali tradycyjną, kaszubską szpajzę cytrynową. Był to bardzo wartościowy dzień pełen wrażeń, spotkanie z produktami lokalnymi, a to wszystko w ciepłym, kaszubskim klimacie i malowniczym otoczeniu.
W naszej pracowni gastronomicznej odbyły się warsztaty kulinarne, dotyczące potraw z makaronu. Na zaproszenie Pani Klaudii Janus-Głogowskiej, gościliśmy przedstawicieli Sapori Ristorante z Redy.
Młodzi adepci sztuki kulinarnej naszej szkoły, pod czujnym okiem właścicielki Magdaleny Plichta oraz szefów Piotra Gojka i Yaroslava Veselova, sporządzali potrawy kuchni włoskiej i dyskutowali na temat technologii ich produkcji.
Zapraszamy do fotorelacji.
Free your mind and express yourself !!!
Zapraszamy wszystkich chętnych którzy chcieliby wziąc udział w 2 szkolnym anglojęzycznym speakingu do sali nr 17C w czwartek 11 kwietnia na 3 lekcji (9:50)
Tematyka dyskusji dowolna
każdy może zaproponować własny temat lub zareagować spontanicznie
Oczywiście w języku angielskim*
*Nie jest wymagana biegłość językowa!