
POTRAWY KUCHNI ŚWIATA.
Zbiórka uczestników nastąpi o godzinie 12:20 pod salą numer 5 w budynku A.
Do drugiego etapu zakwalifikowały się następujące osoby:
- Weronika Roszman, Paulina Sahs, Paulina Oksiuta, klasa 1TŻiUG, kuchnia szwedzka
- Anna Dettlaff, Magdalena Drzeżdżon, klasa 1 TŻiUG, kuchnia karaibska
- Kinga Klimiuk, Ilona Kozerog, klasa 1 bK gr.1, kuchnia rosyjska
- Wanesa Kuhn, Lucyna Niklas, klasa1 bK gr.2, kuchnia włoska
- Martyna Szeiba, Bernadetta Perszon, klasa 1 TŻiUG gr.1, kuchnia polska
- Adam Brzozowski, Dawid Stefan, Dawid Dettlaff, klasa 1 TŻiUG gr.2, kuchnia polska
- Marlena Budynek, Patrycja Mikołajczak, klasa 2 bK gr.1, kuchnia francuska
- Artur Orzel, Błażej Reszke, klasa 2 bK gr.2, kuchnia chińska
- Michał Ellwart, Patryk Rambiert, klasa 3 TŻiUG, kuchnia albańska
- Karolina Golonka, Sandra Okoń, klasa 3 bK gr.1, kuchnia hiszpańska
- Daniel Jastrzębski, Kamila Zawisza, klasa 3 bK gr.2, kuchnia włoska
Etap II- międzyklasowy: sporządzenie zakąski zimnej i zupy wybranej kuchni świata oraz wizytówki (państwo, flaga, receptury), nakrycie stołu dla dwóch osób
CZAS TRWANIA KONKURSU - 180 MINUT
Ocena:
- prawidłowy przebieg procesu technologicznego 0-8 pkt. (ocenia nauczyciel obserwujący przebieg ćwiczenia)
- odpowiedni dobór potraw do wybranej kuchni narodowej 0-5 pkt.
- wygląd i smakowitość zakąski zimnej 0-5 pkt.
- trudność wykonania zakąski zimnej 0-5 pkt.
- trudność wykonania zupy 0-6 pkt.
- wygląd i smakowitość zupy 0-6 pkt.
- poprawność podania zakąski zimnej 0-2 pkt.
- poprawność podania zupy 0-2 pkt.
- dekoracja zakąski zimnej 0-2 pkt.
- dekoracja zupy 0-2 pkt.
- dekoracja stołu 0-2 pkt.
Życzymy fascynującej podróży kulinarnej.
Jednocześnie w sali ekspedycji potraw konkursowych utworzony zostanie kącik młodego artysty. Jeśli ktokolwiek chciałby zaprezentować swoje prace (rysunki, wiersze, rzeźby piosenki, zdjęcia, filmiki itp.) prosimy o zgłoszenie do wtorku 24.11.2015 r.
Zespół przedmiotów gastronomicznych
Zdjęcia z I etapu konkursu POTRAWY KUCHNI ŚWIATA