Mamy przyjemność poinformować, że uczniowie klas gastronomicznych z naszej szkoły uczestniczą w projekcie, którego celem jest promocja polskiego mięsa drobiowego. Projekt zakłada przeprowadzenie warsztatów kulinarnych w wybranych szkołach gastronomicznych na terenie województwa pomorskiego w ramach akcji: „Kurczak w domu i szkole nie tylko w rosole”. Organizatorem projektu jest Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj, a wykonawcą Pomorskie Zrzeszenie Hodowców Drobiu i Producentów Jaj.

Celem pierwszego etapu projektu było wyłonienie spośród 10 dwuosobowych zespołów zwycięskiej drużyny, która przygotowała najsmaczniejsze danie z drobiu. Zwycięzcy Damian Wyrwał i Karol Dusza uczniowie klasy III Technikum żywienia i usług gastronomicznych zakwalifikowali się do udziału w finale, który zakłada rywalizację najlepszych drużyn ze szkół województwa pomorskiego.

Zajęcia poprowadził członek kadry narodowej kraju, twórca rekordu Guinnessa, międzynarodowy szef kuchni Pan Kazimierz Żołnowski. Wszyscy uczestnicy otrzymali certyfikaty potwierdzające uczestnictwo w warsztatach, upominki a zwycięzcy dodatkowo dyplomy i piękne puchary.

Serdecznie gratulujemy i trzymamy kciuki za finał, który już w grudniu.