W minionym tygodniu uczniowie klasy IIIbk zapoznali się z ofertą gastronomiczną oraz funkcjonowaniem zakładów gastronomicznym zlokalizowanych na terenie Pucka. W pierwszej kolejności młodzież udała się wraz z opiekunami do zakładu gastronomicznego „Mc Donald's”, aby zobaczyć, w jaki sposób przygotować bardzo szybko danie na bazie półproduktu.

Następnie powędrowaliśmy do restauracji „Beka”, w której właściciel opowiadał o swojej pasji gastronomicznej i podzielił się wiedzą na temat różnych surowców i organizacji imprez okolicznościowych. Po paru dniach wybraliśmy się do obiektu umiejscowionego nad Zatoką Pucką i mieliśmy okazję zwiedzić hotel „Haller” i restaurację „Rosgard”. Szefowa kuchni oprowadziła uczniów po obiekcie, pokazała pokoje dla gości i opowiedziała o funkcjonowaniu kuchni, jej zadaniach, stosowanym sprzęcie oraz ofercie gastronomicznej.

Kolejnego dnia młodzież odwiedziła restaurację „Pod Złotym Lwem” zlokalizowaną w podziemiach Starego Rynku, w której właścicielka opowiedziała o historii powstania tego obiektu i przekazała wiele informacji na temat prowadzenia tego typu działalność. Na miejscu kucharze, którzy są absolwentami naszej szkoły przygotowali pierś z kurczaka sous vide aromatyzowaną dymem dębowym, którą każdy z uczestników wycieczki miał okazję posmakować i delektować się wyśmienitym smakiem. Uczniowie klasy IIIbk, którzy niedługo będą opuszczać mury PCKZiU, dzięki odwiedzinom w różnych zakładach gastronomicznych poszerzyli swoją wiedzę na temat swojego zawodu i poznali kulisy ich funkcjonowania.

Przygotowały:

Barbara Budzisz i Grażyna Czernicka