23 maja grupa uczniów naszej szkoły uczestniczyła w warsztatach kulinarnych w siedzibie Pomorskiej Akademii Kulinarnej w Gdańsku. W projekcie udział wzięło 9 szkół spośród 30 zgłoszonych.

Warsztaty zorganizowano w ramach eliminacji do konkursu organizowanego przez MAKRO: „MISTRZOSTWA MŁODYCH KUCHARZY 2016”.

Zajęcia poprowadził prezes Stowarzyszenia Krzysztof Szulborski oraz Andrzej Ławniczak, a ich tematyka dotyczyła technik filetowania ryb słodkowodnych oraz różnych sposobów krojenia warzyw.

Poza umiejętnościami praktycznymi, mentorzy w bardzo ciekawy sposób opowiadali o pracy kucharzy i działalności Stowarzyszenia, zachęcając tym samym młodzież do rozwijania swoich pasji kulinarnych i zgłębiania tajników wiedzy gastronomicznej.
Mamy nadzieję, że współpraca z Akademią będzie miała dalszy swój ciąg i okaże się bardzo owocna zarówno dla uczniów, jak i nauczycieli.

Tekst i zdjęcia:

Ewa Kowalska