flagi

 

Zapraszamy wszystkich uczniów kształcących się
w zawodach Technik żywienia i usług gastronomicznych oraz Kucharz
do udziału w KONKURSIE o tematyce:

POTRAWY KUCHNI ŚWIATA

 

Przebieg konkursu:

Etap I-klasowy: sporządzenie dania głównego i deseru wybranej kuchni świata oraz wizytówki (państwo, flaga, receptury), nakrycie stołu dla dwóch osób.

Wykonanie etapu I -na zajęciach zgodnie z planem lekcji w terminie wyznaczonym przez nauczyciela prowadzącego.
Z KAŻDEJ GRUPY ĆWICZENIOWEJ ZOSTANIE WYBRANY JEDEN ZESPÓŁ

Etap II- międzyklasowy: sporządzenie zakąski zimnej i zupy wybranej kuchni świata oraz wizytówki (państwo, flaga, receptury), nakrycie stołu dla dwóch osób.

Wykonanie etapu II- termin zostanie wyznaczony po przebiegu etapu I (druga połowa listopada).
PROSIMY O DOBRANIE SIĘ W ZESPOŁY 2-3 OSOBOWE
CZAS TRWANIA KONKURSU (KAŻDY Z ETAPÓW) - 180 MINUT

 

Ocena:

  • prawidłowy przebieg procesu technologicznego 0-8 pkt. (ocenia nauczyciel prowadzący ćwiczenia)
  • odpowiedni dobór potraw do wybranej kuchni narodowej 0-5 pkt.
  • wygląd i smakowitość dania zasadniczego (zakąski zimnej) 0-5 pkt.
  • trudność wykonania dania zasadniczego (zakąski zimnej)  0-5 pkt.
  • trudność wykonania deseru (zupy) 0-6 pkt.
  • wygląd i smakowitość deseru (zupy) 0-6 pkt.
  • poprawność podania dania zasadniczego (zakąski zimnej) 0-2 pkt.
  • poprawność podania deseru (zupy) 0-2 pkt.
  • dekoracja dania zasadniczego (zakąski zimnej) 0-2 pkt.
  • dekoracja deseru (zupy) 0-2 pkt.
  • dekoracja stołu 0-2 pkt.
Ocena (poza punktem pierwszym) zostanie dokonana przez trzech nauczycieli.

konkurs 3konkurs1konkurs 2

 

Życzymy zapierających dech pomysłów, fachowego wykonania, artystycznego podania i dobrej zabawy na fundamencie nauki.

Zespół przedmiotów gastronomicznych
PCKZiU w Pucku