Klasa czwarta kształcąca się w kierunku Technik żywienia i usług gastronomicznych przeprowadziła warsztaty kulinarne i obsługi konsumenta. Uczestnikami byli uczniowie klasy czwartej Szkoły Podstawowej w Pucku. Młodzi adepci sztuki kulinarnej sporządzali z młodszymi koleżankami i kolegami desery bananowe, zdrowe kanapki, babeczki z bitą śmietanką i granatem, drinki bezalkoholowe oraz gorącą czekoladę z bitą śmietanką.

Dzieci wysłuchały też wykładu, dotyczącego ciekawostek gastronomicznych i żeglarskich. Nie zabrakło składania serwetek,  analizy piramidy żywienia, zapoznania z fachowym nazewnictwem sprzętu do obsługi konsumenta.

Dodatkową atrakcją była nauka sporządzania prostego węzła żeglarskiego. Podzieliliśmy się też wspomnieniami ze stażu w Portugalii.  Zapraszamy do fotorelacji...

Tekst i zdjęcia:

Anna Zwierska-Dampc