W miniony czwartek gościliśmy w naszej pracowni gastronomicznej uczniów Szkoły Podstawowej w Pucku. Zorganizowaliśmy dla nich warsztaty kulinarne, ponieważ były to osoby zainteresowane kierunkami gastronomicznymi.

Osobami prowadzącymi zajęcia byli uczniowie klasy 3 TŻiUGg, 2bp Kucharz oraz 3bg Kucharz: Julia Zielke, Zuzanna Koy, Natalia Figlon, Oliwia Skorupska, Filip Lessnau, Nikola Markowska, Katarzyna Selke, Amelia Pionke, Julia Trepczyk, Karol Korc oraz Anna Bialk.

Nasi goście, pod czujnym okiem starszych koleżanek i kolegów, sporządzali:

  • pierniki
  • keks
  • panacottę z sosem truskawkowym
  • deser na bazie mleka kokosowego i nasion chia lub tapioki
  • herbatę zimową.

Mieli okazję też parzyć kawę w ekspresie ciśnieniowym i zapoznać się z alternatywnymi metodami parzenia kawy. Dowiedzieli się też więcej o kierunkach, którymi są zainteresowani: Kucharz oraz Technik żywienia i usług gastronomicznych. Wszystkiemu towarzyszyła oczywiście ciepła, świąteczna atmosfera i dźwięk kolęd.

Zapraszamy do fotorelacji.

Anna Zwierska-Dampc