W minioną środę uczniowie naszej szkoły z klasy II kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych na podstawie umowy podpisanej ze Stowarzyszeniem Dziedzictwo Kulturowe Szlakiem Północy kolejny raz brali udział w warsztatach kulinarnych.

Tym razem związane one były z uzyskaniem wpisu na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi potrawy pn. ZUPA BAŃTKOWA (zupa rybna z flądry). Wydarzenie odbyło się w Restauracji „Kaszubski Młyn” w Wierzchucinie, w której szefową kuchni jest Pani Klaudia Janus – Głogowska, będąca również instruktorem praktycznej nauki zawodu w Powiatowym Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pucku.

Spotkanie tradycyjnie prowadzone było przez założycielki Stowarzyszenia Dziedzictwo Kulturowe Szlakiem Północy Elżbietę Szwedko i Alinę Merchel, natomiast warsztaty kulinarne przeprowadzili: Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Pan Krzysztof Szulborski oraz Sekretarz Stowarzyszenia Pan Andrzej Ławniczak.

Przygotowywana przez uczniów potrawa sporządzana była na bazie wywaru warzywnego i flądry a ostatecznie podana była z ziemniakami. Całemu spotkaniu towarzyszył Dyrektor Muzeum Ziemi Puckiej - Mirosław Kuklik, który zajmował się oprawą historyczną całego wydarzenia. Warsztaty przebiegły w przyjaznej i luźnej atmosferze a młodzież zdobyła kolejne umiejętności praktyczne, które z pewnością wykorzysta w życiu zawodowym.

Zespół przedmiotów zawodowych