W miniony czwartek uczniowie naszej szkoły z klas II i I TŻiUG kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych na podstawie umowy podpisanej ze Stowarzyszeniem Dziedzictwo Kulturowe Szlakiem Północy kolejny raz brali udział w warsztatach kulinarnych, które tym razem związane były z uzyskaniem wpisu na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi potrawy pn. HELSKIE ANCHOIS.

Tym razem wydarzenie odbyło się w Restauracji „Kutter” w Helu, w której szefem kuchni jest Pan Patryk Galewski. Spotkanie tradycyjnie prowadzone było przez Panią prezes Stowarzyszenia Dziedzictwo Kulturowe Szlakiem Północy Elżbietę Szwedko, natomiast warsztaty kulinarne przeprowadzili: Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Pan Krzysztof Szulborski oraz Sekretarz Stowarzyszenia Pan Andrzej Ławniczak.

Przygotowywane przez uczniów HELSKIE ANCHOIS sporządzane były z zamarynowanych szprotek, które ostatecznie podano na racuchach z dodatkiem dwóch rodzajów sosów majonezowych. Całemu spotkaniu towarzyszył Dyrektor Muzeum Ziemi Puckiej - Mirosław Kuklik, który zajmował się oprawą historyczną całego wydarzenia. Warsztaty przebiegły w przyjaznej atmosferze a młodzież zdobyła kolejne umiejętności praktyczne, które z pewnością wykorzysta w życiu zawodowym.