W ostatnim czasie uczniowie naszej szkoły z klas II i III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych na podstawie umowy podpisanej ze Stowarzyszeniem Dziedzictwo Kulturowe Szlakiem Północy brali udział w warsztatach kulinarnych, które stanowiły 1 etap związany z uzyskaniem wpisu na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi potrawy tj. ŚLEDZIA MANCOWEGO PO KASZUBSKU.

Warsztaty odbywały się w bardzo gościnnych progach Restauracji Nordowi Mol w Celbowie i prowadzone były przez Prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztofa Szulborskiego oraz Sekretarza Stowarzyszenia Andrzeja Ławniczaka, tegorocznych brązowych medalistów prestiżowej olimpiady kulinarnej w Sztutgarcie. W skład ŚLEDZIA MANCOWEGO PO KASZUBSKU wchodziły surowce pochodzące od lokalnych wytwórców m.in.: śledź mancowy, jabłko, cebula, kwaśna śmietana. Podczas przygotowywania potrawy Dyrektor Muzeum Ziemi Puckiej - Mirosław Kuklik opowiadał o sposobie połowu śledzia i recepturze. Warsztaty przebiegły w przyjaznej atmosferze a młodzież zdobyła kolejne umiejętności praktyczne, które z pewnością wykorzysta w życiu zawodowym.

Operacja współfinansowana jest ze środków EFRROW otrzymanych w ramach projektu grantowego pt. Dziedzictwo Kulturowe Kaszub Północnych - promocja i rejestracja lokalnego produktu, objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 ze środków PLGR.