Od początku grudnia w pracowniach gastronomicznych naszej Szkoły były sporządzane potrawy świąteczne. Uczniowie przygotowali i obsługiwali także stanowisko PCKZiU podczas Jarmarku Świątecznego na Rynku w Pucku, a potem opiekowali się stanowiskiem szkolnym.

Wśród sporządzanych specjałów na świąteczny stół znalazły się:

pierogi z kapustą i grzybami, zupa grzybowa, pasztet, paszteciki z mięsem i szpinakiem, musztarda, smalec, chleb, piernik, keks, strucla makowa, ciasto marchewkowe oraz pierniczki.

Wielką frajdę sprawiło dekorowanie potraw i stanowisk. Tego typu przygotowania to jak co roku tworzenie wspólnego, wspaniałego klimatu świąt, praca zespołowa i nauka w jednym. Warto też wspomnieć, że uczniowie mieli okazję przygotowywać i obsługiwać dwie duże imprezy gastronomiczne, oczywiście w klimacie świąt. Tego typu wydarzenia dają młodzieży wspaniałą okazję do praktycznej nauki zawodu, a zdobyte w ten sposób umiejętności będą niewątpliwie mocną stroną na rynku pracy, na który wkraczają nasi młodzi adepci sztuki kulinarnej.

Zapraszamy do fotorelacji.

Zespół Przedmiotów Gastronomicznych