W dniu 10.12.2019 w Powiatowym Zespole Szkół nr 2 im. Hipolita Roszczynialskiego w Rumi odbył się III Wojewódzki Konkurs Kulinarny „Hipolit Chef”. W zmaganiach wzięło udział 12 uczniów z 6 szkół z województwa pomorskiego m.in. z Rumii, Gdańska, Gdyni, Wejherowa, Pucka i Kłanina. Przedstawicielami PCKZiU w Pucku były uczennice klasy 3b kształcące się w zawodzie kucharz: Natalia Marzejon i Alicja Kijko.

W tegorocznym konkursie uczestnicy musieli przygotować danie zasadnicze na bazie wątroby drobiowej, kaszy jaglanej i białej rzodkwi. Potrawy oceniało profesjonalne jury w składzie:

  • Grzegorz Billot - Hilton Gdańsk Hotel
  • Tomasz Leśniak - Szef Kuchni Hotel Szafir Jastrzębia Góra
  • Dorota Maciejewska - firma Gastrem
  • Lidia Klebba – dyrektor hotelu, Hotel Skipper Rewa
  • Krystian Sosnowski - szef kuchni - Hotel Skipper Rewa,
  • Przedstawiciel - Polskiej Inicjatywy Kulinarnej
  • Maciej Majzon-Wójtowicz - Szef w Polskiej Akademii Czekolady w Łodzi
  • Iwona Przybojewska - Event by Ev

Prace konkursowe oceniane były według kilku kryteriów między innymi: użytych technik, kreatywności i estetyki podania. Poziom prezentowanych prac był bardzo wysoki, po burzliwych obradach jury zaprezentowało wyniki. Laureaci otrzymali nagrody rzeczowe, natomiast laureat pierwszego miejsca otrzymał również staż oraz zaproszenie na kolację setową, degustacyjną dla dwóch osób w Hotelu Hilton. Nasze uczennice otrzymały dyplomy oraz nagrody rzeczowe. Serdecznie gratulujemy udziału iżyczymy dalszych sukcesów.