W miniony czwartek uczniowie klasy 3 TŻiUG kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mieli kolejny raz okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez wieloletniego gastronoma Panią Klaudię Janus-Głogowską - szefową kuchni w restauracji „KASZUBSKI MŁYN” w Wierzchucinie.

Celem zajęć było przygotowanie potraw na bazie owoców morza m.in. muli, krewetek, ośmiornic, krabów. Podczas warsztatów młodzież została podzielona na grupy i każdy z uczestników miał swój udział w przygotowaniu następujących dań serwowanych na gorąco: zupy na bazie owoców morza, drobiu i mleka kokosowego w wersji łagodnej i pikantnej; makaron ryżowy z owocami morza i drobiem; ośmiornice podane na orzeźwiającej sałatce z mango oraz kalmary panierowane. Nasz gość, Pani Klaudia Janus-Głogowska prezentowała wykonywane czynności, określiła proporcje użytych składników, opowiadała o stosowanych surowcach. Po zakończeniu pracy uczniowie mieli okazję skosztować poszczególne dania i delektować się ich doskonałym smakiem. Dzięki przeprowadzonym zajęciom młodzież wzbogaciła swoje umiejętności kulinarne, poznała „nowe” smaki, które z pewnością wprowadzi do swojego jadłospisu. Kolejne warsztaty w klasie 3 TŻiUG mamy już za sobą, nadszedł czas na kolejnych uczniów z innych klas gastronomicznych – już myślcie co dobrego chcielibyście zrobić.