W ostatnim czasie uczniowie klas pierwszych kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz zapoznali się z ofertą gastronomiczną oraz funkcjonowaniem zaprzyjaźnionych zakładów gastronomicznych zlokalizowanych na terenie Pucka i Jastrzębiej Góry.

Nasi przyszli gastronomowie wraz z opiekunami mieli okazję zobaczyć zaplecze kuchenne, salę konsumpcyjną i usłyszeć od szefa kuchni hotelu „Primavera” Dariusza Gwiazda oraz kucharza Oskara Olesiak z restauracji „Pod Złotym Lwem”, jakie techniki kulinarne oraz sprzęt stosuje się przy sporządzaniu posiłków, jak magazynować żywność, jak prawidłowo przeprowadzić obróbkę wstępną i termiczną artykułów spożywczych oraz wiele innych ciekawych i przydatnych informacji, o których powinien pamiętać kucharz. Dodatkowo Bernadeta Perszon z restauracji „Pod Złotym Lwem” zaprezentowała zasady prawidłowej obsługi gości na sali konsumpcyjnej, opowiedziała o winach i stosowanych naczyniach do serwowania potraw i napojów. Podczas takich wizyt cieszy fakt, że w każdym z tych obiektów zatrudnieni są również pracownicy naszej szkoły oraz absolwenci PCKZiU w Pucku. Wizyty w zakładach gastronomicznych to doskonała forma zajęć, dzięki którym uczniowie mają okazję poznać prawdziwe oblicze gastronomii.