We wtorek 21.05.2019 uczniowie klasy 2 TŻiUG mieli okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez wieloletniego gastronoma Panią Klaudię Janus-Głogowską z restauracji „KASZUBSKI MŁYN” w Wierzchucinie. Były to kolejne i jednocześne ostatnie w tym roku szkolnym warsztaty, które przeprowadziła w naszej szkole zaprzyjaźniona szefowa kuchni.

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom i upodobaniom naszych uczniów tym razem zostały przygotowane kolorowe naleśniki w różnych odsłonach na słodko z jabłkami i sosem waniliowym oraz wytrawne zapiekane z mięsem mielonym, sosem beszamelowym, szpinakowe z kurczakiem i ajvarem czy wegetariańskie z bakłażanem, papryką, cukinią.

Podczas warsztatów młodzież została podzielona na grupy i każdy z uczestników miał swój udział w przygotowaniu różnych rodzajów naleśników. W trakcie przygotowywania dań uczniowie musieli wykazać się kreatywnością, gdyż tym razem Pani Klaudia zostawiła im wolną rękę odnośnie przyprawienia i sposobu podania naleśników. Dzięki przeprowadzonym zajęciom młodzież wzbogaciła swoje umiejętności kulinarne, miała okazję pracować w zespole a efekty ich pracy zostały ocenione przez nich samych oraz pracowników szkoły.

Barbara Budzisz, Grażyna Czernicka