Serdecznie zapraszamy wszystkich chętnych do udziału w wewnątrzszkolnym konkursie gastronomicznym, który odbędzie się 16 kwietnia 2019 r. o godzinie 9.00
Tematem przewodnim będzie „Potrawy wiosenne” - zakąska i deser.

Konkurs adresowany jest do uczniów klas gastronomicznych PCKZiU w Pucku.

Cele główne konkursu to:

  • kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o kulinarnej
  • doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów szkół gastronomicznych
  • podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego młodzieży.

Uczestnicy konkursu zobowiązani są do:

  • przygotowania 1 porcji zakąski i deseru zgodnie z tematem Konkursu 
  • wyeksponowania na talerzach przygotowanych potraw, zaaranżowanych według inwencji twórczej uczestników.

Przygotowane potrawy zostaną poddane ocenie Jury.

Czas przygotowania potraw konkursowych wynosi 120 minut.

Do dyspozycji uczestników Konkursu Kulinarnego zostaną udostępnione stanowiska technologiczne pracowni gastronomicznej.

Zespoły uczestniczące w konkursie zapewniają sobie na koszt własny niezbędne surowce.

Kryteria oceny w Konkursie Gastronomicznym:

Dania konkursowe będą oceniane przez Jury według kryteriów :

  1. Przygotowanie mise -en –place (10 – 20 pkt.)
  2. Dobór odpowiednich składników (20 – 40 pkt.)
  3. Wykorzystanie różnych technik kulinarnych (15-30 pkt.)
  4. Smak potrawy (30 – 60 pkt.)
  5. Czystość i porządek na stanowisku po zakończeniu pracy (5 – 10 pkt.)

Zgłoszenia do konkursu przyjmują nauczyciele przedmiotów gastronomicznych do dnia 12 kwietnia 2019r .

Przygotowała:
Ewa Kowalska