W poniedziałek 17.12.2018 uczniowie klasy 3b kształcący się w zawodzie kucharz mieli okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez wieloletniego gastronoma Panią Klaudię Janus-Głogowską - szefową kuchni w restauracji „KASZUBSKI MŁYN” w Wierzchucinie. Celem zajęć było przygotowanie potraw rybnych, które chętnie kosztujemy na co dzień a w okresie świątecznym cieszą się one największą popularnością.

Podczas warsztatów młodzież została podzielona na grupy i każdy z uczestników miał swój udział w przygotowaniu następujących dań serwowanych na zimno: śledź smażony w zalewie octowej z cebulą i jabłkiem; tradycyjny śledź w oleju oraz śledź na korzenno. Nasz gość, Pani Klaudia Janus-Głogowska prezentowała wykonywane czynności, określiła proporcje użytych składników, opowiadała o satysfakcji i radości jaką daje praca kucharza. W trakcie spotkania nie zabrakło też czasu na rozmowę podczas której m.in. poznaliśmy swoje upodobania żywieniowe. Dzięki przeprowadzonym zajęciom młodzież wzbogaciła swoje umiejętności kulinarne a efekty ich pracy w postaci „śledzi na kilka sposobów” na pewno zagoszczą na świątecznych stołach w ich domach. Już po Nowym Roku kolejne warsztaty z tematyki wybranej przez uczniów.