25 i 26 kwietnia młodzież naszej szkoły uczestniczyła w dwudniowym wydarzeniu kulinarnym w obiekcie Primavera Converence & Spa Jastrzębia Góra.

Podczas pierwszego dnia odbyły się potyczki kulinarne uznanych i doświadczonych szefów kuchni. Tematem przewodnim było dzikie ptactwo. Na przybyłych gości czekały kulinarne atrakcje, takie jak degustacje, prezentacje sponsorów, gotowanie z Mistrzem, nowinki i trendy kulinarne oraz gra terenowa z nagrodami (do wygrania wejściówki do Prima Parku, które udało się zdobyć dwóm naszym uczennicom). Co najważniejsze uczniowie klas 1 b, 2 TŻiUG oraz 3 b brali udział w pogadance z Pascalem Brodnickim.

Podczas drugiego dnia, odbył się konkurs skierowany do młodych adeptów sztuki kulinarnej ze szkół gastronomicznych z naszego regionu. Celem była zmiana trendu kulinarnego w stronę zdrowia,   oraz wyłonienie talentów, które w przyszłości będą reprezentowały zdrowe oblicze gastronomii promując ideę wellness cooking. Tematem przewodnim była żurawina z Kaszub. Naszą szkołę reprezentowały Anna Burclaf oraz Julia Bieszk, które sporządzały roladkę z indyka z żurawiną podaną z puree z dyni i sosem z rukoli na bazie jogurtu greckiego.  

Zapraszamy do fotorelacji z minionych spotkań.

Anna Zwierska-Dampc
Ewa Kowalska
Barbara Budzisz