Po raz drugi w tym tygodniu uczelnia gościła naszych uczniów. Tym razem klasa 2 TL została zaproszona na wykład i warsztaty: World Class Manufacturing - gra produkcyjna. Dowiedzieliśmy się jakie rozwiązania technologiczne stwarza tzw. Przemysł 4.0. Wiemy jakie korzyści daje automatyzacja i robotyzacja procesów przemysłowych. Udział w tych zajęciach przyczynił się do poszerzenia wiedzy z zakresu dostępnych technologii stosowanych w przemyśle i logistyce.

Czytaj więcej...

W dniu dzisiejszym klasy II i III technikum ekonomicznego odwiedziły Sopocką Akademię Nauk Stosowanych. Zostaliśmy zaproszeni na wykład i warsztaty: Techniki perswazji w procesie negocjacji.

Zajęcia przeprowadził dr Wojciech Błaszkowski, który zapoznał nas z technikami manipulacji stosowanych w handlu oraz innych dziedzinach życia. Dowiedzieliśmy się jak skutecznie przeprowadzać negocjacje, aby każda ze stron wyszła z nich z poczuciem zwycięstwa. Młodzież pracowała w zespołach, chętnie zadawali pytania i uczestniczyli w zajęciach. Prowadzący był pod wrażeniem kreatywności i entuzjazmu uczniów naszej szkoły.

Czytaj więcej...

Dzisiaj uczniowie klas II TL, III TLp i IV TL: Aleksandra Koy, Kinga Czarnowska, Piotr Lessnau oraz Kinga Koy wzięli udział w zawodach okręgowych Ogólnopolskiej Olimpiady Spedycyjno-Logistycznej, które miały miejsce w Sopocie.

14 marca dowiemy się, czy uczniowie przyjadą także na finał Olimpiady, który również odbędzie się na Wydziela Ekonomicznym UG w Sopocie już 7-8 kwietnia br.

Uniwersytet Morski w Gdyni jest uczelnią, która oferuje kierunki kształcenia, które cieszą się zainteresowaniem wśród naszych uczniów. W ostatnich latach mieliśmy przyjemność gościć wykładowców UMG, na spotkaniach z naszą młodzieżą u nas w szkole. Bywaliśmy też na zajęciach laboratoryjnych i wykładach w Gdyni.

Czytaj więcej...

W minionym tygodniu przez okres 4 dni uczniowie klasy 3 TŻiUG i 2 TŻiUG kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w szkoleniu/warsztatach kulinarnych z zakresu przygotowywania potraw grill, bbq i wędzenia oraz prowadzenia działalności MOL i RHD. Organizatorem szkolenia była firma CONS-MED. Sp. z o.o., „Akademia Grilla, Bbq, i Wędzenia Smoker” a realizatorem było Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej, natomiast finansował to przedsięwzięcie Fundusz Promocji Mięsa Wieprzowego.

Czytaj więcej...

Przedstawiciele Szkolnego Koła Wolontariatu przekazali do Puckiego Hospicjum bombki i lampiony wykonane własnoręcznie przez uczniów na warsztatach w ramach j. kaszubskiego. Mamy nadzieję, że upiększą wystrój pokoi Podopiecznych hospicjum podczas zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Wesołych świąt!

W piątek 17 grudnia uczniowie szkół prowadzonych przez Powiat Pucki z rąk wicestarosty puckiego Tomasza Herrmanna odebrali nagrody za  filmy promocyjne, jakie wykonali w ramach konkursu "Dlaczego moja szkoła jest wyjątkowa?"

 

Zwycięzcami zostali uczniowie Powiatowe Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pucku "Oxford to jest to":
Przypominamy, że tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu była promocja życia szkoły w mediach społecznościowych. Uczniowie musieli jak najlepiej zaprezentować swoje szkoły w krótkich, 40-sekudnowych filmikach.
Nagrody w konkursie były bardzo atrakcyjne 1200zł za zwycięski film, 1000zł za drugą pozycję i 800zł za trzecie miejsce.
Dodatkowo dyrektorzy szkół ufundowali nagrodę dla filmów z etapu szkolnego, które zdobyły największą ilość serduszek ???? na TikToku

Czytaj więcej...

ogłoszenie zmiana planu

Z głębokim żalem i smutkiem przyjęliśmy wiadomość, że 6 grudnia 2021 roku zmarła 
Barbara Bakun – Czyżykowska
wieloletni pracownik naszej szkoły

oraz Przewodnicząca Komisji Międzyzakładowej Pracowników Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” Ziemi Puckiej

 nekrolog

W dniu 30.11.2021 w Powiatowym Zespole Szkół nr 2 im. Hipolita Roszczynialskiego w Rumi odbył się IV Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Hipolit Chef".
W zmaganiach wystartowało 6 szkół z województwa pomorskiego, w tym uczniowie naszej szkoły Kacper Krawczyk i Szymon Lanc z klasy III TŻIUG. Uczestnicy w tym roku mieli za zadanie przygotować potrawę kuchni wegańskiej.

Czytaj więcej...

 

Dnia 26.11.2021 r. zakończył się egzaminem i wręczeniem certyfikatów dla 10 uczniów klasy 3 TM G kurs spawania metodą MAG 136 i TIG 145.

Podczas kursu przeprowadzonego przez instruktora firmy Zatoka-Tech z Łebcza Pana Przemysława Kos nasi uczniowie zdobyli dodatkowe umiejętności ułatwiające im poruszanie się na konkurencyjnym rynku pracy.

Nauka rozpoczęła się od opanowania niezbędnych wiadomości teoretycznych oraz wykonywania podstawowych ruchów na symulatorze spawania.

Czytaj więcej...

IMG 20210607 121445

Już 1 grudnia odbędzie się ostatnia w tym roku kalendarzowym zbiórka krwi przy PCKZiU w Pucku!

Poprzednia cieszyła się ogromnym zainteresowaniem. Mamy nadzieję, że i teraz frekwencja dopisze.
Zapraszamy i przypominamy podstawowe zasady:

  • musisz mieć 18 lat;
  • musisz być ogólnie zdrowy i nie możesz mieć poważnych chorób przewlekłych;
  • musisz ważyć min. 50 kg;
  • odczekaj od zabiegów, tatuowania się, kolczykowania, makijażu permanentnego 4 miesiące;
  • przyjdź po śniadaniu;
  • nawadniaj organizm (zacznij od zaraz);
  • wyśpij się dobrze;
  • nie pal w dniu oddania;
  • po szczepieniu na covid-19 odczekaj: Pfizer 48h, J&J oraz AstraZeneca 14 dni.

W podziękowaniu otrzymasz słodkości oraz 2 dni wolnego.
Zapisy w dniu oddania od 8.30 - u p.Agnieszki Grucza-Tomkiewicz

Do zobaczenia!